Κοινή Δήλωση Φορέων για το Σχέδιο Ανάπλασης της ΔΕΘ

Πληροφορίες

Η Θεσσαλονίκη έχει κάθε δικαίωμα να οραματίζεται έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όμως, για την προώθηση και υλοποίηση του οράματος απαιτούνται πράξεις, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με μακρόπνοο χαρακτήρα, αλλά και ταυτόχρονα θεμελιωμένες σε πραγματικά δεδομένα και με την αίσθηση του εφικτού.

       Η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συνιστά ένα κρίσιμο για την πορεία της πόλης εγχείρημα, που έχει μελετηθεί εξαντλητικά και συστηματικά, σύμφωνα με όλους τους αποδεκτούς κανόνες που διέπουν τις οικονομικές μελέτες. Κατά την σύνταξη του σχεδίου, έχουν ληφθεί υπόψη επαρκώς και άλλες σημαντικές για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης παράμετροι, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αειφορία. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Πάρκου σε μία έκταση που καταλαμβάνει το 50% περίπου του σημερινού οικοπέδου της ΔΕΘ. Επίσης, θα  κατασκευαστούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης για 2.000 και πλέον αυτοκίνητα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του οξύτατου κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας. Επιπλέον,  επιδιώκεται τα κτίρια που θα ανεγερθούν, για την κάλυψη των εκθεσιακών αναγκών, να ικανοποιούν σύγχρονα πρότυπα βιοκλιματικών κατασκευών έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται το οικολογικό αποτύπωμα.

           Το έργο μελετάται  σε όλα τα απαραίτητα στάδιά του, ήδη από το 2012 και αποτυπώνεται στο απαραίτητο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που θα λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος. Για την σύνταξή του έχουν εργαστεί ομάδες ειδικών επιστημόνων που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία. Το Σχέδιο τέθηκε, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, σε διαβούλευση κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο ως τον Μάιο  του 2019 και έχει ενσωματώσει, στην τελική του μορφή, σημαντικές παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά την διάρκεια αυτής. Τυγχάνει, επίσης, της ολόθερμης υποστήριξης τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Κυβέρνησης, αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αρετές της τεκμηρίωσης και της ευρύτερης συναίνεσης.

            Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που διεξάγεται από Διεθνή Επιτροπή αποτελούμενη από καταξιωμένους αρχιτέκτονες και ειδικούς επιστήμονες, υπό την αδιάβλητη επίβλεψη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων. Ο διαγωνισμός αυτός προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός εντυπωσιακά μεγάλου αριθμού αρχιτεκτονικών γραφείων και προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

         Η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι κάτωθι φορείς παρακολουθούν με έντονο και αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία του και δηλώνουν κατηγορηματικά την ακλόνητη υποστήριξή τους στο Σχέδιο Ανάπλασης, με τη μορφή που αυτό έχει λάβει με την εξαντλητική και συστηματική μελέτη του.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας
Επιμελητήριο Ημαθίας
Επιμελητήριο Κιλκίς
Επιμελητήριο Πέλλας
Επιμελητήριο Πιερίας
Επιμελητήριο Χαλκιδικής
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων Βορείου Ελλάδος
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Εκτύπωση
Email

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση για βεβαίωση των τελών του ΓΕΜΗ από την ΚΕΕΕ στις Δ.Ο.Υ.

 Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 1134/25-08-2023 Υπουργική Απόφαση, η …

Εγχειρίδιο – Οδηγός Εξαγωγής Εμπορευμάτων της ΑΑΔΕ

Σας αποστέλλουμε για ενημέρωσή σας το εκδοθέν από τη ΔιεύθυνσηΤελωνειακών …

Διεθνής Κλαδική Έκθεση Athens Internation Jewellery Show

Αναζήτηση άρθρου

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η

Νέα - Δράσεις

Βεβαίωση τελών στις ΔΟΥ

Το Επιμελητήριο Κιλκίς  ενημερώνει τα μέλη του ότι σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. Α.1134/25-08-2023 (ΦΕΚ.Β 5306/5.9.2023) Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής οικονομίας, αναμένεται άμεσα η

Περισσότερα »

Επίσκεψη του Επιμελητηρίου Κιλκίς στην εταιρία Μανιτάρια Κεχαγιά ΑΕ

Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Κιλκίς αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Χατζημλάδη, τον Διοικητικό Προϊστάμενο κ. Γεώργιο Ηλιάδη , την Προϊσταμένη Διοικητικού – Οικονομικού κα. Αγγελική

Περισσότερα »

Διαγωνισμοί-Προκηρύξεις

Διακήρυξη προμήθειας καυσίμων θέρμανσης-κίνησης Δήμου Παιονίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ O Δήμαρχος Παιονίας Διακηρύσσει ότι : 1.Εκτίθεται σε δημοπρασία με Διεθνή Ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό η «Προμήθεια καυσίμων κίνησης-θέρμανσης, λιπαντικών και βιομάζας (πέλλετ)

Περισσότερα »