Παράνομη πώληση Φαρμάκων κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ από καταστήματα γενικού εμπορίου

Νέα - Δράσεις

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν Πανελλαδικά οι καταγγελίες προς τον ΕΟΦ μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για πώληση φαρμάκων της κατηγορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) από συγκεκριμένα καταστήματα όπως υπεραγορές τροφίμων  (supermarkets), παντοπωλεία, περίπτερα (κιοσκ), δίκτυα διανομών χονδρικής ειδών διατροφής κλπ, ενώ στη συνέχεια επιβλήθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις τεράστια χρηματικά πρόστιμα.

Τα καταστήματα αυτά συνήθως πωλούσαν παράνομα τα φαρμακευτικά σκευάσματα Depon, Panadol, Aspirin που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ), της υποκατηγορίας Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), η πώληση των οποίων υπό προϋποθέσεις, επιτρέπεται και εκτός φαρμακείων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Διευκρινίζουμε ότι η πώληση ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία προβλέπεται από τις κάτωθι κείμενες διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας:

α) Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991 το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού.

β) Σύμφωνα με την παράγραφο Α1 της υπ’ αριθμόν ΔΥΓ3(α)/127858/2004 απόφασης του Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β΄ 284) τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ, για την διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δια χειρός φαρμακοποιού.

γ) Το εν λόγω ΜΗΣΥΦΑ DEPOΝ δεν έχει συμπεριληφθεί στην υποκατηγορία Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ.), ως αυτά ορίζονται στην υπ’ αριθμόν Γ5(α)51194/2016 (ΦΕΚ Β΄ 2219/18.7.2016) απόφαση του Υπουργού Υγείας, συνεπώς απαγορεύεται η πώληση αυτών εκτός των φαρμακείων.

δ) Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 5607/1932 ως ισχύει, απαγορεύεται η αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «1. Η εκτέλεσις των συνταγών και η λιανική πώλησις φαρμάκων εις το κοινόν επιτρέπεται μόνον εις φαρμακοποιούς έχοντας εν λειτουργία νομίμως συνεστημένα φαρμακεία, ή διευθύνοντας φαρμακεμπορεία, περί ων το άρθρ. 24 του Ν. 5607 και εντός των φαρμακείων ή φαρμακεμπορείων, άτινα ούτοι νομίμως διευθύνουσιν. 2. Αι κατά παράβασιν του παρόντος άρθρου αντιποιούμενοι έργα φαρμακοποιού τιμωρούνται εισαγόμενοι δι’ απ’ ευθείας κλήσεως με φυλάκισιν τριών μηνών και χρηματικήν ποινήν 2 χιλιάδων δρχ. και εν υποτροπή με φυλάκισιν 6 μηνών και χρηματικήν ποινήν δρχ. 4 χιλιάδων».

ε) Άρθρο 95 παρ. 7 εδ. β΄ του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167), σύμφωνα με την οποία: «Όποιος χωρίς να έχει τα από το νόμο προβλεπόμενα προσόντα και τη σχετική αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, πωλεί φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.»

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Εκτύπωση
Email

Περισσότερα
Νέα-Δράσεις

Πρόθεση συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση PROWEIN 2024, 10-12 Μαρτίου 2024, στο Ντίσελντορφ

Πρόσκληση μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Καλείστε τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κιλκίς, σε τακτική συνεδρίαση, την Δευτέρα  27 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, …

Το Επιμελητήριο Κιλκίς για τα νέα φορολογικά μέτρα

Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία αποτελούν τις δύο πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των επιχειρήσεων όλων των μορφών …

Αναζήτηση άρθρου

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η

Νέα - Δράσεις

Πληροφορίες

ΚΕΕΕ : Στο Αγρίνιο εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και πλήθος θεσμικών εκπροσώπων

Στο Αγρίνιο βρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της χώρας αλλά και πλήθος θεσμικών εκπροσώπων, για την τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, την

Περισσότερα »