Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα

Νέα - Δράσεις

Αξιότιμε κ. Τερζενίδη,                                                                                       

Σχετικά με την επιστολή σας από 02/02/2021 με θέμα τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες της επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής.

Το Επιμελητήριο Κιλκίς εδώ και μία εικοσαετία πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την δίκαιη επίλυση του.

Αφενός δικαίως οι δημιουργοί οφείλουν να αμείβονται τίμια.

Αφετέρου οι επιχειρήσεις να αποδίδουν ένα δίκαιο τίμημα

Δυστυχώς έως σήμερα δεν κατάφερε η πολιτεία να εφαρμόσει ορθά τη διαχείριση του θέματος.

Σαφέστατα το Επιμελητήριο Κιλκίς είναι αρωγός και όχι μόνο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποστήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου.

Οι πληγές που έχει υποστεί ο κλάδος με την οικονομική κρίση και το τελευταίο έτος ακόμα περισσότερο με την υγειονομική κρίση με το συνεχιζόμενο διαρκές κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης, έχει οδηγήσει τον κλάδο σε μεγάλη ύφεση ακόμα και αφανισμό.

Τα συνεχόμενα lockdown, που δεν γνωρίζουμε πότε θα αρθούν,  σε συνδυασμό με την αναντιστοιχία των χρηματικών ενισχύσεων και δανείων που λαμβάνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, έναντι του μεγάλου όγκου υποχρεώσεων και ζημιών που έχουν συσσωρεύσει, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό με τις συνέπειες να είναι ήδη ορατές, αν και ίσως όχι σε όλο το μέγεθός τους.

Εν μέσω της πανδημίας, σε ένα δυσμενέστατο σκηνικό για το μέλλον των επιχειρήσεων, προστίθεται και το ανεπίλυτο πρόβλημα των όποιων εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Το Επιμελητήριο Κιλκίς παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις συμμετέχοντας ανελλιπώς με εκπροσώπους του στις διάφορες επιτροπές που κατά καιρούς συστήνονται, με σκοπό την διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ χρηστών και δημιουργών.

Τα πάγια αιτήματα του Επιμελητηρίου Κιλκίς είναι:

  • Τη δημιουργία, η συνένωση των υπαρχόντων, Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρησης που θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις για είσπραξη των δικαιωμάτων, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Συγκεκριμένο αμοιβολόγιο με κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, το αντικείμενο δραστηριότητας και τον τόπο εγκατάστασης τους.
  • Συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση του αμοιβολογίου και δημοσιοποίηση του στους επίσημους ιστοχώρους, με σαφή αναφορά των δημιουργών  που εκπροσωπούν όπως και έχουν εκ του νόμου υποχρέωση.

Μια μικρή «ιστορική αναφορά» στο θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων

  1. Το Επιμελητήριο Κιλκίς μία  εικοσαετία και πλέον προσπαθεί είτε μόνο του – είτε με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και άλλων Επιμελητηρίων, να επιτύχει νομοθετική παρέμβαση, ώστε οι επιχειρήσεις λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παραμέτρους (μέγεθος-είδος- έδρα κλπ) να καταβάλλουν ετησίως με κλίμακα, ένα συγκεκριμένο ποσό και σε έναν και μοναδικό φορέα (ΟΣΔ), ο οποίος στη συνέχεια θα κατανέμει τα έσοδα στους δικαιούχους δημιουργούς.
  2. Προσπαθώντας να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να προστατεύσει τους επαγγελματίες – μέλη του από τυχόν πρόστιμα και ποινές, διαπραγματεύθηκε συμφωνία με μία από τις τρεις δεσπόζουσες εταιρίες ΟΣΔ που βρίσκονται στον χώρο και υπέγραψε δύο βραχυχρόνιες συμβάσεις πριν την εφαρμογή των lockdown, εν αναμονή πάντοτε αποφάσεων και εξελίξεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι συμβάσεις αυτές προέβλεπαν εκπτώσεις της τάξης του 15-20% για τα έτη 2018-19-20, επί του αμοιβολογίου της εταιρίας. Λόγω δε των έκτακτων συνθηκών για το 2020 και την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων βάσει σχετικών ΚΥΑ, χρονικό διάστημα πέντε μηνών δεν προσμετρήθηκε  στον υπολογισμό της αμοιβής.

  •  Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων με τη σειρά της υπέγραψε συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2020, με την δεύτερη εταιρία με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των δημιουργών μουσικής και των επιχειρήσεων – χρηστών, με μια σειρά επίσης εκπτώσεων.
  • Για την πλήρη κατανόηση του θέματος θέτω υπόψη σας ότι, τα αμοιβολόγια όλων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των δημιουργών, συντάσσονται σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.4481/2017 και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΔΙ), που εποπτεύει των ΟΣΔ. Απαλλαγή καταβολής δικαιωμάτων δεν προβλέπεται, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και αυτό που επιτεύχθηκε (απαλλαγή καταβολής δικαιωμάτων) αφορά μόνον την περίοδο των κλειστών επιχειρήσεων.

Κύριε Τερζενίδη,

Το Επιμελητήριο Κιλκίς ως αρωγός των επιχειρήσεων μελών του θα συνεχίσει να ενημερώνει άμεσα για τις όποιες εξελίξεις επί του θέματος, ενώ παραμένει πάντα στην διάθεση του κάθε μέλους του για επιπλέον εξειδικευμένη ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος

Χατζημλάδης Χρήστος

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Εκτύπωση
Email
EPIM_LOGO_big

Περισσότερα
Νέα-Δράσεις

Fair Announcement: WENERGY 2024

Σας ενημερώνουμε ότι στις 09 – 11 Μαΐου 2024 στο İzmir θα πραγματοποιηθεί η “WENERGY EXPO”.Παρακαλούμε για την ενημέρωση των …

Επιχειρηματική Αποστολή στη Γκάνα 2024

Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒΕ και την Enterprise Greece, με …

Συμμετοχή με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Summer Fancy Food Show

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΚεντρικήςΜακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής για την προβολή και προώθηση των …

Αναζήτηση άρθρου

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η

Νέα - Δράσεις

Fair Announcement: WENERGY 2024

Σας ενημερώνουμε ότι στις 09 – 11 Μαΐου 2024 στο İzmir θα πραγματοποιηθεί η “WENERGY EXPO”.Παρακαλούμε για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μελών σας. Για περισσότερες

Περισσότερα »

Πληροφορίες

Δελτίο Τύπου Προκήρυξης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ

Για 7η χρόνια λειτουργεί στην Καβάλα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing).. Από φέτος το Πρόγραμμα θα λειτουργεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σύμφωνα

Περισσότερα »