Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας-Μείωση ενεργειακού κόστους

Νέα - Δράσεις

Σε δύο προτάσεις με τις οποίες επιδιώκεται να δοθεί βιώσιμη λύση στο μείζον πρόβλημα του κορεσμού των ηλεκτρικών δικτύων και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, να επενδύσουν σε νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ενισχύοντας τη συνολική ενεργειακή θωράκιση, κατέληξε η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κιλκίς, στις 15/11/2022 , παρουσία του Διευθυντή της ΔΕΔΗΕ Κιλκίς, Χρήστου Καραθόδωρου, μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου του Φορέα και επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Οι δύο προτάσεις είναι οι ακόλουθες:
1. Να επιτραπεί ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering) στο σύνολο των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη άρση του γεωγραφικού περιορισμού που υποχρεώνει το σταθμό παραγωγής να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με την παροχή κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τον ενεργειακό συμψηφισμό και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν για τεχνικούς λόγους τη δυνατότητα της εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος στο χώρο τους ή αδυνατούν να αποκτήσουν τη νόμιμη χρήση χώρου εγκατάστασης στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα λόγω κόστους ή έλλειψης διαθεσιμότητας.
2. Να επιτραπεί η αντιστοίχιση μιας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής.
«Η άνοδος του κόστους των τιμολογίων ενέργειας, ως απόρροια της πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων, με τις επιπτώσεις αυτής να αγγίζουν περισσότερο τις ενεργοβόρες. Η λειτουργία υπό αυτό το καθεστώς δημιουργεί αμφιβολία για την επόμενη μέρα και απειλεί τη βιωσιμότητα πλήθους επιχειρήσεων, με σοβαρές συνέπειες για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε – στην εισήγησή του – ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Χατζημλάδης.
Επεσήμανε δε, ότι «με τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών να είναι δυσοίωνες και να αναφέρονται ξεκάθαρα σε περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, η ελληνική Πολιτεία καλείται να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές που θα αποφέρουν μείωση του ενεργειακού κόστους στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά ».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, «σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί η εγκατάσταση από αυτές φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κιλκίς με το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering)».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΔΕΔΗΕ, έκανε μία αναδρομή αναφέροντας ότι οι πρώτοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί στην περιοχή μας εγκαταστάθηκαν από το 2010 και στη συνέχεια παρουσίασε τη σημερινή πραγματικότητα και την υπάρχουσα υποδομή τόσο του νομού (Δίκτυο- Υπαοσταθμοί -κλπ) όσο και της χώρας γενικότερα, καταθέτοντας προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για λύση του τεράστιου προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς,
Χρήστος Χατζημλάδης

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Εκτύπωση
Email
fotovoltaikoi_stathmoi

Περισσότερα
Νέα-Δράσεις

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Την Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 έγιναν οι Εκλογές στον ΕμπορικόΣύλλογο Κιλκίς για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου …

ΠΟΦΕΕ: Ενημέρωση για απάτες εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων

Η Ομοσπονδία μας, ενημερώνει το κοινό για σειρά απατών που συμβαίνουν εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων. Συγκεκριμένα, επιτήδειοι καλούν τους …

Λίστα Πολωνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για συνεργασία στην ελληνική αγορά

Αναζήτηση άρθρου

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η

Νέα - Δράσεις

ΠΟΦΕΕ: Ενημέρωση για απάτες εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων

Η Ομοσπονδία μας, ενημερώνει το κοινό για σειρά απατών που συμβαίνουν εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων. Συγκεκριμένα, επιτήδειοι καλούν τους πελάτες των λογιστικών γραφείων παριστάνοντας

Περισσότερα »

Πληροφορίες