Αποτελέσματα έρευνας ΣΕΒΕ για την απασχόληση στις ελληνικές επιχειρήσεις

Νέα - Δράσεις

Έντονος προβληματισμός απορρέει από την αρχική καταγραφή των αποτελεσμάτων

Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην εξεύρεση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, ο ΣΕΒΕ προχώρησε σε μία αρχική καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένης έρευνας που απηύθυνε στα μέλη του. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που πήραν μέρος ανήλθε σε 118, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διατύπωσαν την ανησυχία τους και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση προσωπικού, τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου. Ο ΣΕΒΕ βρίσκεται σε επαφή με την Κυβέρνηση, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε τα αποτελέσματα της πρωτόλειας αυτής έρευνας να αποτελέσουν οδηγό για τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την ηλεκτρονική δήλωση των αναγκών μέσω του ΓΕΜΗ, τη διαμόρφωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, τη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Σημαντικότερα σημεία:

  • Το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «πάρα πολύ σημαντικό» και το 47,5% ως «πολύ σημαντικό».
  • Περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία.
  • «Ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς» και «ανειδίκευτους εργάτες» αναζητούν περίπου οι μισές επιχειρήσεις (49,2% και 48,3% αντίστοιχα).
  • Σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο των στελεχών, το 29,% των επιχειρήσεων δήλωσε πως αναζητεί κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ πάνω από 60% συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. (63,6%), οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. (60,2%) και οι απόφοιτοι λυκείου (61,9%).
  • Το 91,5% του δείγματος διατυπώνει μία απαισιόδοξη στάση για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.
  • Στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται: η καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, η ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου και η έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Εκτύπωση
Email
seve

Περισσότερα
Νέα-Δράσεις

Ενημερωτικό για πρόστιμα ΓΕΜΗ

Ενόψει της έναρξης επιβολής  κυρώσεων (προστίμων)  σύμφωνα με  τις διατάξεις του νόμου 5164/2024,  για παραβάσεις – παραλήψεις που  αφορούν το …

Δελτίο τύπου για το Πρόγραμμα Ανέργων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιμορφωτικής Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε.-Κ.Δ.Β.Μ. με ανέργους-εργαζομένους-επιχειρήσεις-τοπικούς φορείς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είναι «ανοικτό» για αιτήσεις το Voucher Κατάρτισης …

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ – Β’ κύκλος»

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινωνίας της …

Αναζήτηση άρθρου

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η

Νέα - Δράσεις

Δελτίο τύπου για το Πρόγραμμα Ανέργων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιμορφωτικής Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε.-Κ.Δ.Β.Μ. με ανέργους-εργαζομένους-επιχειρήσεις-τοπικούς φορείς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είναι «ανοικτό» για αιτήσεις το Voucher Κατάρτισης 50.000 ανέργων στις ψηφιακές και

Περισσότερα »

Πληροφορίες