Δράση: «Ενίσχυση ανέργων για αυτοαπασχόληση και ίδρυση νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

Προγράμματα

Ταυτότητα της Δράσης

Η Δράση «Ενίσχυση ανέργων για αυτοαπασχόληση και ίδρυση νέων επιχειρήσεων που θα  δραστηριοποιηθούν στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών για αυτοαπασχόληση και ίδρυση πολύ μικρών επιχειρήσεων στις περιοχές Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης – όπως αποτυπώνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI: ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΒΑΑ –  και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Δράση στοχεύει στην έξυπνη εξειδίκευση με γνώμονα τη διατήρηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της Περιφέρειας το οποίο διαθέτει ή μπορεί να αναπτύξει καινοτομικά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του στρατηγικού πυλώνα «Ενδυνάμωση ανθρώπινου κεφαλαίου στην κατεύθυνση της καινοτομίας – γνώσης βασισμένη στις ανάγκες της αγοράς».

Η υποστήριξη της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηματικότητας θα αφορά αποκλειστικά τους τομείς προτεραιότητας της RIS3 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

•         Αγροδιατροφικός Τομέας

•         Τουρισμός

•         Υλικά και Κατασκευές

•         Ένδυση – Κλωστοϋφαντουργία

•         Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

•         Τεχνολογίες Ενέργεια ς

•         Τεχνολογίες Περιβάλλοντος

•         Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα

Το θεσμικό πλαίσιο της Δράσης είναι Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis).

Προϋπολογισμός

Ο Συνολικός Προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται σε 2.960.000,00€ με δυνατότητα αύξησης εκ των οποίων :

α) 1.924.000 € θα διατεθούν στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

β) 1.036.000 € στις υπόλοιπες περιοχές (Περιφερειακές Ενότητες-ΠΕ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης (λοιπές περιοχές πλην των περιοχών ΣΒΑΑ), ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής).

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020.

Δικαίωμα Συμμετοχής-Δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι που  επιθυμούν να συστήσουν πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στους παραγωγικούς τομείς προτεραιότητας της RIS3 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με  αντικείμενα συναφή με τους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας που ορίζονται στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους είναι η οργάνωση της δραστηριότητας τους σε αυτοτελείς επαγγελματικούς χώρους.

Η έναρξη δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της Αναλυτικής Πρόσκλησης υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 «ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» που περιγράφονται σε αυτήν.

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στην παρούσα Δράση θα πρέπει να τηρούν σωρευτικά ένα σύνολο υποχρεώσεων, ως κάτωθι:

•   Να είναι άνεργοι εγγεγραμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης.

•   Να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1991 έως την 31/12/1955.

•   Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.

•   Να κάνουν έναρξη δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης, μετά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη Δράση.

•   Να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ΜΟΝΟ σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ. 2008), όπως αυτοί ορίζονται στο Παράρτημα II της πρόσκλησης.

•   Η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αναπτύξουν οι δυνητικά δικαιούχοι πρέπει να είναι οργανωμένη σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο.

•   Να λειτουργήσουν νόμιμα εντός της περιοχής παρέμβασης της Δράσης.

•   Ο δικαιούχος να μην απασχολείται ως μισθωτός στην ίδια ή σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης και κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης μέχρι τον τελικό έλεγχο.

•   Να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά συστήνοντας επιχειρήσεις αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ατομική Επιχείρηση,  Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ), Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεια (ΙΚΕ), Συνεταιρισμός εργαζομένων στου άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε΄ του Ν. 4430/2016 (Α΄32)

Στα επαγγέλματα όπου ειδικό νομικό καθεστώς επιτρέπει τη σύσταση νομικού προσώπου ορισμένης μόνο μορφής, ο νομικός αυτός τύπος αποτελεί επιλέξιμη μορφή νομικού προσώπου για τη Δράση.

Οι δυνητικά δικαιούχοι των ανωτέρω αναφερόμενων νομικών προσώπων, είναι οι εταίροι μέλη που ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικού, είτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης, πλην των συνεταιρισμών εργαζομένων που ισχύουν τα οριζόμενα στο ν. 4430/2016 (Α΄ 32).

Προϋπολογισμός έργου-Ποσοστό επιχορήγησης

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται-επιχορηγούνται σε ποσοστό 100%, επιχειρηματικά σχέδια κατ’ αποκοπή επιχορηγούμενου ποσού ύψους 14.800 €.

Επιχορηγούμενες Δαπάνες

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

Για την υλοποίηση της δράσης θα χρησιμοποιηθεί το κατ΄ αποκοπήν απλοποιημένο κόστος.

Οι δαπάνες ενδεικτικά, είναι:

1. ενοίκια επαγγελματικού χώρου,

2. δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, κλπ,

3. δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, κλπ.),

4. δαπάνες προβολής και δικτύωσης (σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων, αφισών, διαφημιστικές καταχωρήσεις, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις, εταιρική ιστοσελίδα, κλπ.),

5. δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών,

6. αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού (ενσώματου και άυλου),

7. ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου,

8. μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης.

Διάρκεια Υλοποίησης Επενδυτικού Σχεδίου

Η χρηματοδότηση των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων θα είναι διάρκειας δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της δικαιούχου επιχείρησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή από την ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών για τις επιχειρήσεις που η ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας ορίζεται διαφορετική από αυτή της έναρξης εργασιών.

Υποβολή Αιτήσεων

Ημερομηνία Έναρξης : 6-9-2021 και ώρα 13:00

Ημερομηνία Λήξης υποβολής 15-11-2021 και ώρα 15:00

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους υποψήφιους Δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis).

Οι Δυνητικοί Ωφελούμενοι οφείλουν με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης να υποβάλουν ταυτοχρόνως στο ΠΣΚΕ και Πλήρη Ηλεκτρονικό Φάκελο Υποψηφιότητας με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Το σύνολο των δικαιολογητικών που θα επισυναφθούν στο ΠΣΚΕ θα πρέπει να έχει συνολικό μέγεθος μικρότερο των 50 MB.

Πληροφορίες

ΕΦΕΠΑΕ/ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ,

Διεύθυνση: Oικισμός Λήδα Μαρία, 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, ΤΚ 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνα: 2310-480.000/Fax : 2310-480.003.

Ε-mail: pepkm@e-kepa.gr

Ερωτήματα: pepkm@e-kepa.gr, info@e-kepa.gr, www.kepa-anem.gr (Στείλε το ερώτημά σου).

Διαδικτυακός τόπος: www.kepa-anem.gr, www.efepae.gr, www.espa.gr, www.pepkm.gr

Αναλυτικά η προκήρυξη στο link: https://kepa-anem.gr/wp-content/uploads/sites/2/2021/08/ADA_PR_208.8iii_1.0.pdf

κι αλλά προγράμματα

Γεωτεχνική Εκπαίδευση Νέων Αγροτών

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτική Κιλκίς θα υλοποιήσει το σεμινάριο Γεωτεχνικής Κατεύθυνσης για …

Πρόσκληση στο Ειδικό Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αποστολής

Κατά τις ημερομηνίες 7-10 Μαίου 2024 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη-Τουρκία το Ειδικό Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αποστολής από τη Ένωση Εξαγωγέων Βιομηχανίας TURKISH HVAC-R (ISIB). Στο πρόγραμμα …

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

H Δράση αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων τουριστικών MμΕ σε συγκεκριμένους ΚΑΔ δραστηριότηταςO Συνολικός Προϋπολογισμός …

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η