Μητρώο POS – Σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα επαγγελματίες και επιχειρηματίες, χωρίς να ευθύνονται

Πληροφορίες

Σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα επαγγελματίες και επιχειρηματίες, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται εκείνοι, καθώς δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση η προθεσμία των μόλις δέκα (10) ημερών, η οποία δόθηκε από την ΑΑΔΕ, ώστε μέχρι την 31η Οκτωβρίου του τρέχοντος μηνός, να καταχωρήσουν τυχόν διορθώσεις και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ενεργών συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής τους στο μητρώο POS, τα οποία εστάλησαν από τους παρόχους. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή του, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιο Πιτσιλή, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Ιωάννης Μασούτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ        
και Κύριε Διοικητά,

Βάσει του από την 20η Οκτωβρίου 2023 δελτίου τύπου της ΑΑΔΕ, μέχρι την 31η Οκτωβρίου του τρέχοντος μηνός, οι επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρήσουν τυχόν διορθώσεις και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ενεργών συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής τους στο μητρώο POS, τα οποία εστάλησαν από τους παρόχους.

Δυστυχώς όμως πλήθος επαγγελματιών διαμαρτύρονται εντόνως, καθώς η προθεσμία των μόλις δέκα (10) ημερών, που δόθηκε, δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση της ως άνω υποχρέωσης και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι επιχειρήσεις να βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται εκείνες.

Επιπροσθέτως, η εν λόγω διαδικασία έχει προκαλέσει μια ένταση στην αγορά καθώς υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση από τους επιχειρηματίες ότι αρμόδιοι για την καταχώρηση των στοιχείων είναι οι λογιστές τους. Στην πραγματικότητα όμως, βάσει και της υπ’ αριθ. πρωτ. 126/23.10.2023 επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) υπεύθυνοι για την καταχώρηση των διορθώσεων είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι πάροχοι των συσκευών POS, ήτοι τα τραπεζικά ιδρύματα.

Κύριοι,

Βάσει των παραπάνω και δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν είναι εξοικειωμένες με τη χρήση αντίστοιχων ηλεκτρονικών πλατφορμών, συντασσόμαστε με τις επιστολές των Επιμελητηρίων – μελών μας (Σερρών, Λέσβου και Αργολίδας) και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου αφενός να δοθεί παράταση της διαδικασίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, και αφετέρου να πιεσθούν οι πάροχοι των συσκευών POS για την άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση τους στα αιτήματα των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και κατ’ επέκταση η λειτουργία της αγοράς.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Εκτύπωση
Email
logo_kee

Σχετικά Άρθρα

Πρόθεση συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην SIAL CANADA 2026, 29 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2026, στο Μόντρεαλ

Υποβολή Αίτησης-Δήλωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ – Υπενθύμιση λήξης της προθεσμίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΚΙΛΚΙΣ1ο …

Πρόσκληση

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι …

Αναζήτηση άρθρου

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η

Νέα - Δράσεις

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κιλκίς στα 100 χρόνια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Κωνσταντίνος Βιολιτζής, και ο Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Σωτήριος Τσέτος, παραβρέθηκαν στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών

Περισσότερα »

GREENSMES Διακρατικό Διαδικτυακό Εργαστήριο Συν-Δημιουργίας

Σε συνέχεια του τοπικού εργαστηρίου συν-δημιουργίας με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών πράσινης επιχειρηματικότητας», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025, και της ολοκλήρωσης των

Περισσότερα »

Διαγωνισμοί-Προκηρύξεις

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 01/2026 ΤΗΣ 96 ΑΔΤΕ

Από τη Στρατιωτική Υπηρεσία 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ» ανακοινώνεται ότι, θα διενεργηθεί ανοιχτή διαδικασία, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Άρθρο 27 του ν.4412/16, για τη σύναψη

Περισσότερα »