«Θεσμοθέτηση συνεργασίας Επιμελητηρίου Κιλκίς και ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας»
Το Επιμελητήριο Κιλκίς προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή Συμφωνητικού Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η θεσμοθέτηση της συνεργασίας αυτής έχει σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα, στην Π.Ε. Κιλκίς, για τις δυνατότητες που δίνει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, για τη χρήση του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ως φορέα επιμόρφωσης, καθώς και η εκ μέρους των καθηγητών του ως άνω Πανεπιστημίου της διάγνωσης των αναγκών των επιχειρήσεων στον τομέα της επιμόρφωσης, επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης.
Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως εταίρος της πρωτοβουλίας, επιθυμεί να ενισχύσει τους δεσμούς με τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Κιλκίς αναπτύσσοντας, σε συνεργασία μαζί τους, προγράμματα δια βίου μάθησης, δηλαδή προγράμματα επιμόρφωσης, κατάρτισης, εξειδίκευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους. Τα προγράμματα αυτά δεν εκπονούνται πλέον μονομερώς από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, αλλά αντιθέτως, μπορούν να εκπονηθούν κατά παραγγελία (on demand), δηλαδή να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν ουσιαστικά σε συνεννόηση με τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις κατόπιν σχετικής ζήτησης και ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Τα προγράμματα αυτά δεν προσφέρονται πλέον μόνο με τη μορφή κλασικής διδασκαλίας σε αίθουσες του Πανεπιστημίου, αλλά και εξ αποστάσεως και υβριδικά (εν μέρει δια ζώσης και εν μέρει εξ αποστάσεως) καθώς και in situ (στους χώρους εργασίας), οδηγώντας σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα έχουν αποκτηθεί από τους καταρτιζόμενους.
Ειδικότερα το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του ΠΑ.ΜΑΚ. μπορεί επί πλέον να προχωρήσει και στη σύναψη μιας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις (με ομοειδές ή όχι αντικείμενο) και περισσότερες υπηρεσίες, από μια αρχική μελέτη διάγνωσης και τυποποίησης των αναγκών κατάρτισης σε δεξιότητες (skills) του προσωπικού των επιχειρήσεων, μέχρι την εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού, τη διαδικασία επιλογής των καταρτιζόμενων και αξιολόγησης της κατάρτισής τους, και γενικότερα όλες τις επιμορφωτικές υπηρεσίες που εντάσσονται στο πλαίσιο των σκοπών ενός ΚΕΔΙΒΙΜ. Μια τέτοια προγραμματική συμφωνία μπορεί να αποβεί και οικονομικά συμφέρουσα λόγω επιμερισμού του κόστους του κάθε αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος μεταξύ περισσότερων επιχειρήσεων, δημιουργώντας έτσι οικονομίες κλίμακος.
Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν τη σχεδίαση με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, το περιεχόμενο των προγραμμάτων δια βίου μάθησης και την επιλογή από όλη τη διαθέσιμη δεξαμενή ακαδημαϊκών και επαγγελματιών τους/τις καταλληλότερους/ες για την υλοποίηση των προγραμμάτων, πάντα υπό την εγγύηση και με τη σφραγίδα εγκυρότητας και αξιοπιστίας του ΠΑ.ΜΑΚ. και του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία, στην οποία πιστεύει πολύ τόσο το Επιμελητήριο Κιλκίς, όσο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να αποβεί σε ωφέλεια όλων των εμπλεκομένων.