Έρευνα ΒΕΘ: Μόλις τρεις στους δέκα βιοτέχνες ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης

Πληροφορίες

Μια στις δυο επιχειρήσεις δεν αντέχει lockdown τύπου Μαρτίου – Επιστροφή στην κανονικότητα μετά το 2023 βλέπουν τρεις στους δέκα βιοτέχνες

Οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ωστόσο έξι στους δέκα δηλώνουν πως είναι λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η πολιτεία για να ενισχύσει το επιχειρείν εν μέσω πανδημίας.

Την ίδια ώρα πέντε στους δέκα βιοτέχνες απαντούν πως η επιχείρηση τους δεν θα αντέξει ένα ακόμη lockdown, τύπου Μαρτίου του 2020.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις – μέλη του και να καταγράψει το πως βλέπουν την επόμενη ημέρα.

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 15 έως 19 Φεβρουαρίου, με τηλεφωνικό και ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε 705 μέλη – επιχειρήσεις του ΒΕΘ, με το 70% αυτών να προέρχεται από τη μεταποίηση και το 30% από το κλάδο των υπηρεσιών.

Το 64% των ερωτηθέντων απάντησαν πως κατά τη διάρκεια των lockdowns υπολειτούργησαν, το 11% πως έκλεισε ενώ το 25% πως λειτούργησε κανονικά.

Αναφορικά με τη μείωση του τζίρου τους στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 55% με τις υπηρεσίες να καταγράφει συρρίκνωση εσόδων κατά 57% και τη μεταποίηση κατά 53%.

Το θετικό είναι πως από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που απασχολούν προσωπικό κατά μέσο όρο το 43% απάντησε πως θα διατηρήσει το προσωπικό του όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο όταν αφορά μεταποιητικές επιχειρήσεις καθώς αγγίζει το 47%. Το 6% απάντησε πως θα προσλάβει προσωπικό, το 4% πως θα απολύσει, το 6% πως θα μειώσει τις ώρες εργασίας, ενώ το 41% των ερωτηθέντων δεν απασχολεί προσωπικό.

Δεν είναι υπερχρεωμένοι

Στην ερώτηση «θα λέγατε πως η επιχείρηση σας ανήκει στις υπερχρεωμένες (οφειλές προς τράπεζες, εφορία, ταμεία, προμηθευτές κλπ);» η συντριπτική πλειοψηφία (84%) απάντησε όχι, μάλλον όχι, ενώ το 91% στη σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν έχει δάνειο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κόκκινο».

Το 39% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε πως «θα πρέπει οι τράπεζες να δίνουν σε όλους τους κατόχους κόκκινων δανείων τη δυνατότητα να αγοράσουν το χρέος τους με τους ίδιους όρους που θα τα πουλούσαν σε funds διαχείρισης κόκκινων δανείων». Στην ίδια ερώτηση το 20% απάντησε να δίνουν την εν λόγω ευκαιρία  μόνο σε όσους είναι συνεργάσιμοι, το 8% να μην τη δίνουν καθώς τα κόκκινα δάνεια δεν θα πληρωθούν, ενώ το 33% απάντησε «δε γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Θέλουν «συγχώρεση χρέους» – Δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα

Οκτώ στους δέκα βιοτέχνες απάντησαν θετικά στην ερώτηση «από τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια προωθείται πρόταση για τη «συγχώρεση χρέους», δηλαδή τη διαγραφή μέρους του χρέους των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Η πρόταση πρέπει να γίνει δεκτή αποδεκτή από την ΕΕ;». Το 11% απάντησε αρνητικά και το 9% δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στην ερώτηση «η επιχείρηση σας εντάχθηκε σε κάποια από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης (επίδομα 800 ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίων κλπ)» κατά μέσο όρο το 78% απάντησε πως εντάχθηκε με το ποσοστό στις υπηρεσίες να είναι ενισχυμένο (85%).

Το 15% απάντησε πως απορρίφθηκαν οι αιτήσεις που υπέβαλλαν, ενώ το 7% δήλωσε πως δεν χρειάστηκε βοήθεια.

Πάντως παρά το γεγονός πως η μερίδα τους λέοντος έκανε χρήση των μέτρων στήριξης το 63% απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο από αυτά, με μόλις το 31% να δηλώνει ικανοποίηση και το 6% να δηλώνει δε γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Την παραγραφή των χρεών σε εφορία και ταμεία που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκρίνουν ως το κυριότερο μέτρο ανακούφισης οι συμμετέχοντες. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «σε ποιο από τα παρακάτω προβλήματα θα θέλατε να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση», (υπήρχε η δυνατότητα τριών επιλογών), το 57% απάντησε για τη διαγραφή των χρεών προς εφορία και ταμεία, το 36% να συμβάλει για την ευκολότερη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, το 32% στο πάγωμα των δόσεων και των προσαυξήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια έως ότου η αγορά επανέλθει πλήρως, το 31% στην αναβολή των κατασχέσεων έως ότου η αγορά επανέλθει και το 14% στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας (δυνατότητα μέχρι τρεις επιλογές είχαν οι συμμετέχοντες) το 61% ζητά τη μείωση του ΦΠΑ, το 59% να μειώσει ή να καταργήσει την προκαταβολή φόρου, το 50% να μειώσει τους συντελεστές στο φόρο εισοδήματος, το 31% να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, το 29% να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, για το 2020 καρό 2021, το 15% να διατηρήσει τη μείωση του ενοικίου στο 40% για όσο διάστημα κερδίζει ο κορωνοϊός.

Τι περιμένουν για την επόμενη ημέρα

Αισιόδοξο για το μέλλον των επιχειρήσεων του δηλώνει το 55%, ενώ διαφορετική άποψη έχει το 42%.

Και αν για το μέλλον των επιχειρήσεων τους η πλειονότητα των ερωτηθέντων εμφανίζεται αισιόδοξη, για την οικονομία και την επόμενη ημέρα αυτής, οι απόψεις διίστανται. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «ποτέ κατά την άποψη σας θα επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης» μόλις το 10% απαντά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το 29% απαντά το 2022, το 23% το 2023 και το 30% αργότερα. 

Στην ερώτηση για το αν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις αντέχουν ένα lockdown τύπου Μαρτίου το 45% απαντά πως δεν αντέχει. Ακριβώς αντίστοιχο είναι το ποσοστό (45%) όσων απάντησαν πως δεν αντέχουν ενώ το 10% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Εκτύπωση
Email

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση για βεβαίωση των τελών του ΓΕΜΗ από την ΚΕΕΕ στις Δ.Ο.Υ.

 Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 1134/25-08-2023 Υπουργική Απόφαση, η …

Εγχειρίδιο – Οδηγός Εξαγωγής Εμπορευμάτων της ΑΑΔΕ

Σας αποστέλλουμε για ενημέρωσή σας το εκδοθέν από τη ΔιεύθυνσηΤελωνειακών …

Διεθνής Κλαδική Έκθεση Athens Internation Jewellery Show

Αναζήτηση άρθρου

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η

Νέα - Δράσεις

Βεβαίωση τελών στις ΔΟΥ

Το Επιμελητήριο Κιλκίς  ενημερώνει τα μέλη του ότι σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. Α.1134/25-08-2023 (ΦΕΚ.Β 5306/5.9.2023) Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής οικονομίας, αναμένεται άμεσα η

Περισσότερα »

Επίσκεψη του Επιμελητηρίου Κιλκίς στην εταιρία Μανιτάρια Κεχαγιά ΑΕ

Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Κιλκίς αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Χατζημλάδη, τον Διοικητικό Προϊστάμενο κ. Γεώργιο Ηλιάδη , την Προϊσταμένη Διοικητικού – Οικονομικού κα. Αγγελική

Περισσότερα »

Διαγωνισμοί-Προκηρύξεις

Διακήρυξη προμήθειας καυσίμων θέρμανσης-κίνησης Δήμου Παιονίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ O Δήμαρχος Παιονίας Διακηρύσσει ότι : 1.Εκτίθεται σε δημοπρασία με Διεθνή Ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό η «Προμήθεια καυσίμων κίνησης-θέρμανσης, λιπαντικών και βιομάζας (πέλλετ)

Περισσότερα »