2024 – ΕΤΟΣ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Νέα - Δράσεις

Το 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού κηρύσσουν το 2024 «ΕΤΟΣ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», με στόχο να αναδείξουν και να τιμήσουν μέσα από μία σειρά δράσεων, το μεγάλο Βρετανό Φιλέλληνα και τη συνεισφορά του φιλελληνισμού διεθνώς και να θεσμοθετήσουν το διαρκή φιλελληνισμό ως το σύνολο αξιών στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των δυτικών κοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού θα επιδοτήσουν μία σειρά δράσεων και προσκαλούν πολιτιστικούς φορείς ανά την Ελλάδα και διεθνώς, να διοργανώσουν δράσεις και εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό.

Η οικονομική επιχορήγηση θα δοθεί σε δράσεις και εκδηλώσεις που προάγουν, ενδεικτικά τα ακόλουθα:

  • Την ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού σχετικά με την ιστορία του Φιλελληνισμού, τον ρόλο του στη διαμόρφωση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και τον διαρκή Φιλελληνισμό.
  • Την ανάδειξη του έργου του Λόρδου Βύρωνα και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως κοιτίδας του δυτικού Πολιτισμού στη βάση των κλασικών αξιών.
  • Την διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και την ιστορική έρευνα σχετικά με εμβληματικές προσωπικότητες του Φιλελληνισμού.
  • Την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών με φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς, του διαλόγου, της ενεργού συμμετοχής του κοινού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα το κίνημα του Φιλελληνισμού και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη πραγματικότητα και το μέλλον.
  • Την ενίσχυση του πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδος, με ιδιαίτερη έμφαση στις ορεινές, νησιωτικές, δυσπρόσιτες και, εν γένει λιγότερο ευνοημένες περιοχές και την εμπλοκή των τοπικών φορέων και κοινοτήτων.
  • Την ευαισθητοποίηση των νέων για την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης και γνώσης του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.
  • Την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την προσφορά βιωματικών εμπειριών.
  • Τη διεύρυνση της πολιτιστικής ατζέντας της χώρας με άξονα τις διαχρονικές αξίες που προσφέρει η αρχαία ελληνική γραμματεία και ο φιλελληνισμός.
  • Τη δημιουργία πλαισίου για την ανάπτυξη διακαλλιτεχνικών δράσεων που προάγουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, με έμφαση στους νέους που εδράζονται στην περιφέρεια, στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε ειδικά κοινά διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών.
  • Τη δημιουργία ανοιχτών δράσεων συμπερίληψης, στις οποίες θα συμμετέχουν άτομα ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας, φύλου, εθνικότητας, οικονομικής δυνατότητας, μορφωτικού και κοινωνικού υποβάθρου, απόψεων κ.ο.κ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την αναλυτική πρόσκληση στον ιστότοπο της ΕΕΦ.

Στοιχεία επικοινωνίας: +30.210.8094750, info@eefshp.org

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Εκτύπωση
Email

Περισσότερα
Νέα-Δράσεις

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς με τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Παιονίας

Συνάντηση με τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Πολυκάστρου κ. Παντελή Δημητσάκη, Αξιούπολης κ. Νίκο Βογιατζή και Γουμένισσας κ. Αθανάσιο Τραχανίδη …

Συνάντηση του Επιμελητηρίου Κιλκίς και του Συλλόγου Εστίασης με τον Διοικητή της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ»

Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Κιλκίς και του Συλλόγου Εστίασης Κιλκίς επισκέφθηκε την Δευτέρα 20 Μάϊου, την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ», όπου …

Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς στην Ημερίδα για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη του Πάικου

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριο Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Βιολιτζής συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «Πρακτικές προσεγγίσεις για μια αειφόρο τουριστική ανάπτυξη …

Αναζήτηση άρθρου

Υπηρεσίες

Γ.Ε.Μ.Η.

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το Γ.Ε.Μ.Η

Νέα - Δράσεις

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς με τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Παιονίας

Συνάντηση με τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Πολυκάστρου κ. Παντελή Δημητσάκη, Αξιούπολης κ. Νίκο Βογιατζή και Γουμένισσας κ. Αθανάσιο Τραχανίδη πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Περισσότερα »

Συνάντηση του Επιμελητηρίου Κιλκίς και του Συλλόγου Εστίασης με τον Διοικητή της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ»

Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Κιλκίς και του Συλλόγου Εστίασης Κιλκίς επισκέφθηκε την Δευτέρα 20 Μάϊου, την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ», όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ταξίαρχο

Περισσότερα »

Πληροφορίες

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ -ΣΑΓΚΑΗ

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιώντας το πρόγραμμα συμμετοχών της στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού για το

Περισσότερα »

6η διεθνής έκθεση ENERGIA.TEC

Η 6η διεθνής έκθεση ENERGIA.TEC θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (MEC) στην Παιανία, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Περισσότερα »